L’any 1979 el PSC es presentava a les eleccions municipals amb un eslògan extraordinari, Entra amb nosaltres a l’Ajuntament. En lloc de demanar la confiança per governar es convidava a la ciutadania a implicar-se, a fer-se seus els antics ajuntaments ennegrits pel franquisme. L’esclat democràtic dels 80 i l’enorme consens social forjat fins als jocs de 1992 tenia a veure en haver estat capaç de fer realitat aquest eslògan electoral. Tot plegat, cal recordar-ho, comportava debats encesos i alguns conflictes, però es construïa un rumb comú en què els ciutadans hi tenien veu i vot. Alguns exemples: l’urbanisme de sargidora, discutit i acordat amb els moviments veïnals, que va recuperar el centre històric i va dignificar els barris; l’aposta per l’espai públic com a bandera; la construcció d’equipaments de proximitat i centres cívics com a espais de ciutadania; la recuperació de les festes ciutadanes, i la descentralització política, que va obrir les portes dels districtes al debat en plenaris i audiències públiques.
Als anys 90 va començar la gran transformació urbana, amb les grans infraestructures, l’obertura al mar i els Jocs com a bandera; una etapa que ens ha permès esdevenir una ciutat global. Avui toca recuperar l’esperit dels 80, un back to basics que en diuen alguns i que significa quedar-se amb l’essència de l’esperit d’aquells anys, actualitzant metodologies i objectius a les noves necessitats. La ciutat com a bé comú, el lloc que hem triat per viure i que ens ha d’ajudar a resoldre les necessitats i anhels individuals, però alhora ens exigeix implicació i activisme. El govern de la ciutat està massa a prop dels ciutadans per a encimbellar-se en la comoditat de les poltrones. I els ciutadans tenen tan presents les dificultats i dèficits de la seva ciutat, que la seva actitud no pot ser esperar, només, que algú les resolgui.
El model de participació municipal deixa fora molta de l’energia social que avui és present a la ciutat. Els formats excessivament formals i jeràrquics, pensats sovint per escoltar i poc per cogestionar, han anat desvirtuant-se amb el pas del temps. Avui els plenaris de districte, els consells de barri o les audiències públiques han perdut la força d’altres temps. Cal regular nous dispositius que permetin als ciutadans una implicació directa amb els afers urbans. Avui la participació no s’acaba a expressar opinió en algun consell o assemblea, hi ha cada vegada més una ciutadania implicada que vol passar a l’acció. En aquest sentit, és imprescindible definir un nou model de participació i implicació ciutadanes que proposi articular el sistema per permetre les iniciatives legislatives populars a escala local, les consultes ciutadanes per aquelles iniciatives de fort impacte urbà i aposti per la gestió cívica d’espais i equipaments que permetin integrar la vitalitat social urbana.
El fil invisible de la confiança entre ciutadans i govern només es pot refer, a Barcelona, posant-nos a treballar plegats. Des d’aquesta perspectiva recupero el compromís del Moviment Barcelona per la radicalitat democràtica que esdevé un dels tres pilars del meu Contracte amb Barcelona.
Transparència i bon govern
- A partir del principi de transparència activa, es posarà a l’abast del ciutadà tota la informació derivada de les actuacions municipals, tant les que executi el mateix Ajuntament com aquelles realitzades a través de la contractació amb empreses privades. S’inclourà sota aquest principi de transparència activa la informació relativa a les subvencions i a tots els procediments de contractació incloent les ofertes guanyadores i perdedores de tots els concursos públics. Es vetllarà per uns instruments informatius clars i de fàcil accés.
- Prèviament a l’aprovació de projectes de transformació de la ciutat, públics o privats, serà preceptiu un informe tècnic sobre el seu impacte en la qualitat urbana, així com un procés participatiu específic que incorpori la veu dels ciutadans.
- S’establirà un mecanisme independent del govern municipal per tal d’avaluar, anualment, la qualitat de les polítiques urbanes a la ciutat.
- Es prioritzarà una gestió pública professional que reforci la separació entre l’esfera política i la directiva, minimitzant el nomenament de càrrecs de confiança en cada cicle electoral i es procedirà a la redacció d’un codi de conducta del treballador públic que reguli la percepció d’obsequis, viatges, dinars, ús de vehicles oficials, etc.
Control de l’activitat política
- Tots els càrrecs electes faran una declaració de béns i retribucions pública, al prendre possessió i en finalitzar el seu mandat.
- S’impulsarà un sistema retributiu a regidors i càrrecs electes, proporcional a les responsabilitats i d’acord amb el marc legal que ho regula, suprimint dietes i altres retribucions extraordinàries.
- La imputació judicial per delictes relacionats amb l’exercici del càrrec públic implicarà el cessament temporal de les funcions i responsabilitats associades. Els càrrecs electes imputats podran mantenir la seva condició de regidors fins a la decisió del jutge sobre la seva inculpació o la seva innocència.
Millora de la qualitat democràtica
- S’impulsaran els canvis legislatius per tal que els regidors de districte siguin escollits per elecció directa.
- Es consolidarà el procés de primàries obertes com a mecanisme per escollir el candidat/a a l’alcaldia de la ciutat. Així mateix, s’articularan els mecanismes participatius pertinents per aprovar els eixos principals del programa.
- La racionalització de l’administració local a Barcelona i la millora de la qualitat democràtica passa per enfortir el govern metropolità i, en un futur, establir-lo per elecció directa.
Les formes que es presenten (transparència, bon govern, control i qualitat democràtica) em semblan molt bé, però m’agradaria saber cap a quina ciutat ideal sommiaries anar